Joe Chal: – Warzywnictwo – „Słodkie ziemniaki”!

Joe small pictureJoe Chal vel Chalubowicz

      „Żyjmy nie tylko Polityką”

Często robimy zakupy w różnych sklepach czy marketach szukając tych rzeczy, które nie są czymś niezwykłym w krajach takich jak: Australia, USA, Argentyna czy Chiny. Spotykamy się z opinia sprzedawców z którą niestety zgodzić się nie można, ze „W Polsce już jest wszystko”, oczywiście jest to nieprawda i jeszcze daleko nam do tego standardu.

Każdy słyszał czy widział pietruszkę czy ziemianki, ale kiedy zaczynamy czytać o warzywach, które tylko z nazwy przypominają nam te które są w naszym kraju to nieraz „opada nam szczeka”, ponieważ do niedawna mało kto słyszał o czarnej czy fioletowo purpurowej pietruszce, czy słodkich ziemiankach, które nie maja z ziemiankami nic wspólnego. W sklepach można znaleźć odmiany czerwone, białe lub żółte.

Ubawiłem się bardzo, kiedy w Tesko zapytałem ekspedientki o słodkie ziemniaki i otrzymałem od razu odpowiedz „oczywiście, że są te czerwone” i udała się ze mną do stoiska gdzie były worki z ziemniakami zaczęła je przekładać i w końcu z radością na twarzy wypowiedziała słowo „Eureka”, pokazując mi zwykle ziemniaki koloru czerwonego z cena 1.99 za kg.

Dziś chciałbym przybliżyć to warzywo bo naprawdę warto je uprawiać w ogródku, na polu czy w tunelu foliowym. Te sprzedawane u Piotra i Pawła mogą być bardzo drogie – ostatnio widziałem na nich cenę 12 zł/kg.

W ogrodzie w skrzynce lub w pojemniku, można uprawiać słodkie ziemniaki i nie dlatego, aby jeść te smaczne bulwy ale również dlatego, że są dodatkowym bonusem w postaci wspaniałych liści i kwiatów.

Słodkie ziemniaki dobrze rosną w słonecznym ogrodzie warzywnym, ale można też uprawiać je w innych częściach domowego krajobrazu. Ładnie wyglądają jako rabaty na ziemi lub jako pnącza w postaci dość grubego ślicznego dywanu kwiatowego. Słodki ziemniak gdziekolwiek posadzony utworzy piękne naturalne wzory z liści i kwiatów a bulwy korzenne można będzie zbierane przed mrozami na jesieni.

Miąższ słodkiego ziemniaka jest sklasyfikowany jako średnio wilgotny lub suchy. Te wilgotniejsze, koloru pomarańczowego, białego, żółtego a nawet z dodatkiem fioletu są często nazywane – bataty, wilec ziemniaczany lub potato.

Najbardziej przydatne i popularne odmiany do ogrodów przydomowych to „Centennial” i „Georgia Jet”. Słodkie ziemniaki są uprawiane na całym świecie od regionów tropikalnych do klimatu umiarkowanego. Ta ciepłolubna roślina jest niezwykle pożywna i wszechstronna. Każda mięsista bulwa jest bogata w witaminy A i C, a także zawiera wiele ważnych minerałów. Można je zjadać na surowo, gotowane lub pieczone ,robić zupy, zapiekanki, desery, pieczywo, nie zapominając spróbowania domowych słodkich frytek!

Sadzenie

Słodkie ziemniaki dobrze rosną nawet w słabych glebach, ale w piasku mogą być bardzo cienkie, żylaste i długie, natomiast w ciężkich takich jak glina mogą się zdeformować.

Najlepiej jednak rosną w ziemi kompostowej.

Aby stworzyć idealne środowisko w którym urosną pękate i znacznych rozmiarów bulwy, sadzimy je w rowkach obsypując 25 cm kopczykami lub wałami o wysokości 15 – 20 cm w rzędach co 1metra od siebie (3 m rząd powinien wyprodukować do 10 kilogramów ziemniaków).

Trzeba uważać z obornikiem i nawozami azotowymi, ponieważ cała silą wzrostu będzie wykorzystana przez górne części rośliny a nam przecież chodzi o bulwy.

Dobrze jest na początku wegetacji porobić z folii małe domki lub tuneliki aby utrzymać ciepło i odpowiednią wilgotność.

Najlepiej sadzić kiełki korzeniowe, zwane zrazami, które można wyhodować w bardzo prosty sposób w doniczkach z torfem. Aby zmniejszyć ryzyko i w celu poeksperymentowania, można zacząć uprawę od małych sadzonek, ale zgodnie z zasada „Jaka mać taka nać”, może się okazać, że plony będą mniejsze. Przygotowanie ziemniaków do kiełkowania polega na umieszczeniu ich w pudełku z wilgotnym piaskiem, trocinami, lub pokruszonymi liśćmi i odstawieniu w ciepłe miejsce o temp 23 ° – 27 ° C (w marcu).

Uwaga

„Słodkie ziemniaki zakupione w marketach są często woskowane w celu zapobieżeniu kiełkowania”.

Po upływie około 6 tygodni i po ostatnich nocnych przymrozkach, kiedy ziemia jest już wystarczająco ciepła można sadzić ziemniaki w ogrodzie czy na polu. Często dolne pędy dłuższe niż 15 cm obrywa się przed posadzeniem, ponieważ mogą one być porażone chorobami i spowodować zniszczenie całej plantacji.

Cały proces wegetacyjny słodkiego ziemniaka trwa 90 do 170 dni i są one bardzo wrażliwe na mróz. Sadzimy je we wcześniej przygotowanych kopczykach lub wałach na głębokości 15 cm co 30 -40 cm korzonkami do góry przyciskając je ziemia delikatnie ale stanowczo.

Miłej zabawy w uprawie słodkich ziemniaków!

 

W artykule tym opisałem mój sposób uprawy słodkich ziemniaków.

 

Advertisements

Informacje o Joe Chal

Prezes Polsko-Australijskiej Fundacji na Rzecz Zdrowia i Rozwoju Dziecka
Ten wpis został opublikowany w kategorii Kulinaria i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s